Chov ovcí a koz na farmě v Domašově

Chov ovcí plemene cigája byl založen v roce 1962 a do dnešní doby je na naší farmě jediným chovaným plemenem. I když se v průběhu let vyzkoušela různá plemena ovcí, jak z domácí, tak i ze zahraniční produkce, vítězně vždy vyšla cigája, která splňuje všechny chovatelské požadavky pro naše klimaticky nepříznivé podmínky. Tato ovce s trojstrannou užitkovostí, což znamená maso, mléko a vlna, je dnes opomíjeným plemenem ve stínu různých dovezených, hlavně masných ovcí.

Chov cigáje jsme vždy propagovali. Na výstavách hospodářských zvířat v Přerově a na brněnském Tech-agru naše ovce dostaly spoustu prvních cen a ocenění v různých chovatelských kategoriích. Výsadu šlechtitelského chovu si udržujeme již několik desítek let, cigája je vedle valašky a šumavky jedno z nejstarších plemen v naší republice.

Díky dobré mléčné užitkovosti naše ovce dojíme a vyrábíme sýry v prvotřídní kvalitě. Tato výroba má u nás dlouholetou tradici a výrobky, jako je ovčí sýr a brynza, jsou známé po celém okolí.

Dnes nabízíme sýr Bělá ze směsi ovčího a kozího mléka. A když kozího tak proto, že máme také stádečko kozy bílé krátkosrsté. Sýr je sezónní záležitost, jeho výroba začíná hned po prodeji jehňat a kůzlat, což je přibližně koncem dubna nebo začátkem května. Jeden z prvních sýrových výrobků je májová brynza. Sýry ze směsi ovčího a kozího mléka prodáváme v přírodní formě, nebo ochucené různým kořením a bylinkami. Jsme schopni vyrobit i sýry balkánského typu s obsahem soli. Další specialitou je prohřívaný sýr v horké syrovátce nebo sýr riccota. Po dohodě se zákazníkem vaříme další ovčí specialitu, kterou je známá žinčice. Sýry prodáváme přímo na farmě a v Jeseníku v prodejně - Dalamánek. Náš sýr byl dvakrát oceněn krajským hejtmanem jako Výrobek roku Olomouckého kraje, v roce 2007 a 2009.

Přímo na farmě máme malé muzeum staré zemědělské techniky a nářadí. Po dohodě jsme ochotni vám udělat přednášku s prohlídkou a ukázkou různých zajímavostí. Naši farmu navštívilo spousta zajímavých lidí, jak z domova, tak ze zahraničí. Každé jaro, již tradičně, ovčíny navštěvují mateřské školky z okolí a děti s velkým zájmem sledují chovaná zvířata naší farmy, hlavně malá jehňata a kůzlata.

Již řadu let spolupracujeme s Valašským muzeem v přírodě v Rožnově pod Radhoštěm. Každé jaro jezdíme do skanzenu, kde v Černohorské kolibě na ohni vyrábíme ovčí sýr jako staří bačové. Dokonce máme natočený naučný film o původní výrobě ovčího hrudkového sýra.

Na konci léta, vždy, první zářijovou sobotu pořádáme v areálu farmy Jesenické dožínky. Jedná se o velkolepou celodenní akci s krojovaným průvodem, celodenním zábavním programem se soutěžemi pro děti i dospělé, doprovázenou různými specialitami včetně rožněných beranů. Celá akce je zakončena večerní taneční zábavou.¨

Chov ovcíChov ovcíChov ovcíChov ovcíChov ovcíChov ovcíOvčí farmaOvčí a kozí sýry

Kontakt:

Libor Zavacký
mobil: +420 731 162 371
e-mail: l.zavacky@zdjesenik.cz

chov ovcí a koz
Regionální potravina
Regionální potravina